2017. jan 21.

M2-es metró újragondolva

írta: zolxy
M2-es metró újragondolva

A napokban újra előkerült a M2-es metró és a H8/H9-es Hévek összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megépítése. Játszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha lenne egy olyan metróvonalunk, ami túl nyúlik a város határán?

A HVG-n olvasható, hogy a Főmterv úja megbízást kapott 5 milliárd értékben, hogy a korábbi tanulmányát vizsgálja felül és egészítse ki a rákoskeresztúri szárnyvonal tervezetével is, beleértve a vonalvezetést, az állomásokat, a biztosítóberendezést, az útkereszteződéseket és a közműveket.
A BKK honlapján elérhető egy tanulmány, ahol részletesen le van írva, hogy miért is hasznos ez projekt.
Néhányat emelnék ki:

  • megszűnik az átszállási kényszer az Örs vezér terén
  • gyorsabb eljutást biztosít Budapest keleti feléből a belvárosba
  • megújul a H8/H9 teljes infrastruktúrája és járműállománya
  • környezetbarát

Az általam szerkesztett térképen szemléltetem a tervezetet, amit kiegészítettem a kőbányai szárnyvonal ötletével is (ha már lúd, legyen kövér :). 

Piros színnel a föld alatti szakaszok, rózsaszínnel a föld feletti szakaszok láthatóak. Vegyük sorra:

 m2_hev_r_keresztur_kobany.jpg

 1: Puskás Ferenc Stadion és Örs vezér tere közötti szakasz

A meglévő szakaszt újra kell gondolni. A tervezet szerint a Pillangó utcai megálló után süllyedne újra a föld alá a vonal és így érné el az Örs vezér terét és haladna tovább Cinkota felé. Az indok, amiért nem a Puskás Ferenc Stadiontól vezetnék az új kéreg alatti szakaszt az az, hogy itt található a járműtelep.

Véleményem szerint, ha a Puskás Ferenc stadiontól indulna az új alagút, akkor a Pillangó utcai megálló helyett az új megálló a Fogarasi út torkolatánál (Törökőr vá. / Kincsem park) kellene létesüljön a 100a vasútvonal közelében, ahol egy új állomás alakítható ki. (Itt is olvasható bővebben.) Ez abban az esetben lenne indokolatlan, ha megépülne a kőbányai szárnyvonal, ami biztosítana átszállást a vasút és a metró között, akár két helyen is, de erről bővebben lentebb kifejtem a nézeteimet és majd egy külön poszttal is bemutatnám a budapesti S-bahn-t.

Hosszabb távon megéri, ha a föld feletti szakasz eltűnne a járműteleppel együtt, mivel a város növekszik és ez a terület is egyre értékesebb lesz idővel. Ebben az esetben meg kell oldani a járműtelep elköltöztetését. A legjobb Cinkota lenne, mivel a felújítás során a járműtelep is megújul, ezt ki lehetne bővíteni, ha megépül a rákoskeresztúri vonal is, akkor itt is kell egy kisebb járműtelep, de erről bővebben a 3. pontban.

2: Örs vezér tere és Rákosfalva vá./ Körvasút közötti szakasz

Haladjunk tovább. Az Örsön új állomás létesül az aluljáró alá/mellé, nagy valószínűséggel a mai Hév végállomás alatt. Mindegy, hogy a Puskás Ferenc stadion felől jövő alagút vagy a Pillangó utcai megálló után lesüllyedő verzió lesz a befutó. Itt indokolt egy visszafogási lehetőség is. A jelenlegi Rákosfalva megálló átkerülne a körvasút alá (föld alatt), így egy átszálló pont jönne létre a vasút és metró között. A két megálló között egy új (Gépmadár park) állomás létesülne a lakótelep jobb kiszolgálása érdekében.

Rákosfalva vá./Körvasút állomás lenne az elágazó állomás, ahonnan a rákoskeresztúri szárnyvonal kiágazna. Nem tudom honnan lenne értelme felsővezetéket kiépíteni, de szerintem ettől a megállótól. A térképem alapján Rákosfalva vá. után jönne a felszínre a vonal. Bár a legjobb az lenne, ha Cinkotáig tartana a 3. sínes rendszer, amennyibben a járműtelep is elköltözik a Fehér útról.

3: Rákosfalva vá. / Körvasút és Cinkota közötti szakasz

Gyakorlatilag a mai Hév vonallal megegyező szakasz. Itt néhány megálló áthelyezésre kerülhetne. Pl: Nagyicce megálló. A tervezetben Sashalom, Tökhöly út szerepel, de szerintem jobb lenne a Lándzsa utca név, mert a Thököly út elnevezés zavart okozhatna, de ez mellékes. Sashalom megálló kérdéses, hogy mennyire indokolt. Mátyásföld, repülőtér megálló áthelyezése a Jókai Mór utcához szükséges, mert ott egy kisebb városközpont alakult ki. A többi maradna a régi helyén.

Ezen a szakaszon a legfontosabb kérdés, hogy mennyire lehetne a vonalszakaszt szeparálni. Szükség lesz külön szintű átjárókra több helyen. Annyira nagy gondod nem okozhat ennek a megoldása, mivel nagyrészt a szakasz kertváros jellegű, a Hév mind a két oldalán 2x1 sávos út található.

Cinkota, gyakorlatilag elértük a város határt. Itt található Hév egyik járműtelepe, amit fel kell újítani, hogy az új szerelvények befogadására alkalmas legyen és amennyibben a Fehér úti járműtelep megszűnne, úgy szükséges lenne bővítésre, hogy a jelenlegi Alstom metrókat is tudja fogadni. Ebben az esetben Cinkotáig tartana a 3. sínes rendszer és innen váltanának át felsővezetékre a vonatok.

Cinkotán és az M0-áshoz közeli megállókhoz nagy kapacitású P+R parkolók is szükségesek lesznek. Természetesen a többi állomáson is ki kell alakítani P+R és B+R parkolókat is.

4: Cinkota és Gödöllő / Csömör közötti szakasz

Ezt nagyon nem kell részleteznem, ugyan is itt nagy változás nem fog történni a nyomvonal, az állomások és a biztosító berendezés felújításán kívül. Egy-két helyen indokolt lehet a külön szintű kereszteződés.

Cinkotáig járnának a betét járatok, amiket kiegészítenek a gödöllői és csömöri járatok. Nem vagyok benne biztos, hogy szükséges lenne az Örsig is járó betétjáratoknak, mivel a jövőben az Örs átszálló szerepe csökkenni fog, mivel rengeteg buszjárat alakulna át, rövidülne meg vagy szűnne meg és ezt nem negatív értelemben kell érteni, hiszen sokkal többet fog adni az új vonal. Persze a belvárosi szakaszon indokolt a sűrű követés, de ha nem épül meg a kőbányai illetve rákoskeresztúri szárnyvonalak, úgy mindenképpen szükséges a betétjáratok közlekedtetése az Örsig, de inkább Rákosfalva vá./ Körvasútig, ahol egy Puskás Ferenc Stadion megállóhoz hasonló állomás jönne létre 4 vágánnyal (biztosítani kell, a rákoskeresztúri szárnyvonal becsatlakozási lehetőségét is, addig is itt lehetne a visszafordító).

5: Rákoskeresztúri szárnyvonal

Rákosfalva vá. megállótól ágazna el és egy jobb kanyarral jönne a felszínre és a Rákos-patak mentén haladna tovább. (Hunyorított szemmel olyan lenne, mint a bécsi U4-es vonal a Wien-patak mentén :D ).

Fontos, hogy a vonal Rákos vasútállomásnál kapcsolatot biztosítson a 80a és 120a vonalakhoz. A jövőben Rákos vasútállomás nagyobb szerephez jut, ehhez kapcsolódna a metró is, valamint az állomás felújítása és a Keleti felé 4 vágányos bövítés. Nem elképzelhetettlen, hogy a körvasúton is járnak majd vonatok a Nyugati, Újpest és Óbuda irányába.

Rákos vasútállomástól a vasút mentén haladna az új vonal. Kőbánya-Kertvárosnál egy megállót beiktatva (Rézvirág utca) majd az állomás után kezdene el lesüllyedni a vonal és kéreg alatt érné el Rákoskeresztúr - városközpontját, további 3 köztes megállóval (509. utca, Kis utca, Szent Kereszt utca).

Amennyiben a szárnyvonal megépül, mindenféleképpen szükséges lesz egy új járműtelepre is. Tételezzük fel, hogy ez a szakasz végig 3. sínről kapná az áramellátást, tehát, ha a cinkotai szakasz felsővezetékes lesz, akkor itt lehetne tartani azokat a szerelvényeket, amelyek csak a 3. sínről tudnak energiát felvenni (pl. Alstom), Cinkotán így nem kell bővítés, csak egy alapos felújítás.

Megjegyzés: Váltó utcai megálló csak egy ötlet, igazából én nem számoltam ezzel a megállóval és nem is tartom indokoltnak. Amikor böngésztem a térképen vettem észre. Ez teljesen véletlen és független a blogom névválasztásától. De ha már így alakult, ezért feltüntettem a térképen. (Egy kis marketing nem árt :D ).

6: Kőbányai szárnyvonal

Ennek a vonalvezetésnek az ötlete már a a 80-as években felvetődött. Keves tudják, de például a Liget tér alá megépült aluljárót a metró miatt építették meg. Sajnos ez nem valósult meg és végül 2008-ban befedték az addigra már lelakott aluljárót.

Kőbánya abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy két metró is csak a határait súrolja, de messze a központjától, de persze még így is jobb helyzetben van, mint egyes Dél-pesti területek.

Az én elképzelésem szerint a Puskás Ferenc stadion állomástól haladna az új szárnyvonal. Felszínre a vasúti töltés mellett jönne fel és a vasúttal párhuzamosan haladna Kőbánya-alsó vasútállomásig. Kőbánya-teher pu. mára már teljesen kihalt, így itt a terület is végig adott. Egyedül a "király vágány" azaz a 100a és a 80a/120a közötti összekötő vágány az akadály, de ez is kiküszöbölhető.
A Liget téren nincs értelme levinni a föld alá a metróállomást, mert bőven elférne a vasútállomás oldalánál is.

Budapestnek van egy olyan nem létező csomópontja, amit ha megépítenének olyan lenne, mint pl a berlini Ostkreuz állomás. Hatalmas potenciál rejlik ebben az kereszteződésben. Ezt oldaná meg az Expo metró- és vasúti megállók, amiről már több helyen is olvastam, de úgy tűnik a MÁV nem érdekelt ebben annyira.  Erről majd részletesebben egy külön posztban szeretnék írni.

Amennyiben ez a szakasz megépülne, akkor nem tartom indokoltnak Törökőr vá./ Kincsem park megállót és maradjon meg (a régi) vagy épüljön meg (kéreg alatt) a Pillangó utcai megálló.

 Összességében elmondható, hogy a projekt hasznos és remélem mihamarabb megvalósul, hogy aztán gyors és kényelmes eljutást biztosítson a Belváros és Budapest keleti területei között, valamint Gödöllő és Csömör közötti agglomerációs térségben is.

Ha tetszett az írásom, lájkolj és kövess a Facebookon.

Szólj hozzá

bkv máv metró vasút hév agglomeráció körvasút bkk Budapest Zugló M2 Rákoskeresztúr Gödöllő Kőbánya Csömör Rákosfalva Sashalom Cinkota Mátyásföld 2-es metró Örs vezér tere Rákos H8 H9 Puskás Ferenc stadion