2017. nov 26.

A kisföldalatti kiaknázatlan lehetőségei

írta: zolxy
A kisföldalatti kiaknázatlan lehetőségei

Mindannyian nagyon szeretjük és büszkék vagyunk a kisföldalattira, amely Budapest első és Európa második metróvonala, a londoni után. Turisták százai keresik fel naponta és gyönyörködnek egy-egy állomás szépségeiben (Csak a Mexikói útra ne tévedjenek :). Persze, amennyire aranyos és szerethető, annyira sok negatív tulajdonságai is vannak: zsúfolt, szűk, rövid, korszerűtlen, nincs akadálymentesítve stb.

Mik a tervek?

A BKK oldalán elérhető egy tanulmány az M1-es metró felújításáról, korszerűsítéséről és esetleges meghosszabbításáról. Remélhetőleg a hiányosságok orvoslása is megtörténik majd.

  • vezető nélküli szerelvények: mivel a jelenlegi kocsik így is rövidek, így ahol csak lehet, növelni kell az új szerelvények befogadóképességét. A két vezetőfülke felszámolása már jelentős helymegtakarítást jelent.
  • hosszabb szerelvények: az állomások méretét nem lehet megnövelni, így marad az lehetőség, hogy a metrókocsik a megálló peronján, mind a két végén túllógjon. (elképzelések: itt és itt)
  • vonalhosszabbítás: erről lejjebb bővebben.
  • akadálymentesítés: a mai kor megköveteli, hogy biztosítsuk az esélyegyenlőséget, minden közlekedési járművön. A legegyszerűbb a földalatti megállóiba a liftek beszerelése. A tervek szerint üveg liftek lesznek, de én úgy gondolom, hogy ez esztétikailag nem illik egy ilyen nagy múltú vonalhoz, sőt a legjobb volna, ha visszahoznák a régi metrólejáratokat. (fent: Deák Ferenc tér, balra: Vörösmarty (Gizella) tér, jobbra: Andrássy úton). Továbbá jó lenne, ha Deák Ferenc tér és Széchenyi fürdő megállókat (és ha megépül az új Vigadó téri végállomás is) a többi állomáshoz igazítanák, hogy egy egységet mutasson a többi állomással.

screenshot-2017-11-25_millenniumi_foldalatti_vasut_lejarohazai.png

screenshot-2017-11-25_millenniumi_foldalatti_vasut_lejarohazai55.png

Nagy valószínűséggel az M3-as metró felújításának a befejeződéséig a fővárosnak nem lesz pénze elkezdeni a vonal rekonstrukcióját, ami így 2019-2020 utánra fog tolódni.

Felesleges megállók

További gond, hogy a jelenlegi vonalon túl sok a megálló. El kellene azon gondolkodni, hogy feltétlenül szükség van-e a Bajza utcai és a Vörösmarty utcai megállókra? Szerintem nincs és nem az ördögtől való dolog, ha ezeket bezárnák és valamilyen új funkciót létesítenének bennük. Így lehetne, valamelyest gyorsítani a vonalon a közlekedést. Talán még a Bajcsy-Zsilinszky úti megálló is felesleges. A Vörösmarty téri megállót áthelyezném a Vigadó utca alá két kijárattal, amelyből a másik a Vigadó tér felé teremtene kapcsolatot.
Manapság már nincs szükség ilyen sűrű megálló kiosztásra, habár a M4-es metró esetében is láthatunk ilyeneket és az nem 100 évvel ezelőtt épült...

 m1_budapest-metro-1.png

Hungária körút M

Tervezik, hogy a földalatti felújításakor, illetve a Liget projekt részeként egy új megállót létesítenének a Hungária körút alá, pár 100 méterre a Mexikói úti megállótól. (látványterv)
Halkan megjegyzem, hogy ez az új megálló nem hozná közelebb a múzeumokhoz az embereket...

Szerintem két megoldás lehetséges. Mind a két megoldás részeleme a 100a vasútvonalon, a Városliget elágazásnál létesítendő új vasúti megállóhely (Városliget vasútállomás).
Az egyik megoldás az lehet, hogy a tervek szerint megépül a metrómegálló a vasút és a Hungária körút között, viszont a Mexikói úti megálló megszűnik vagy északabbra tolódik, de ez csak abban az esetben lehetséges, ha a vonal tervezett északi meghosszabbítása megvalósul. (A járműtelep is északabbra kerülne). Ebben az esetben a megszűnés mellett döntenék, mert a Kassai téri megálló már túl közel lenne, viszont a Hungária körúti megállóból lehetne közvetlen feljáró a Mexikói útra. De a második megoldás ezt oldaná meg:

Városliget vasútállomás M 

 m1_varosliget_va.jpg

Nos, itt az látható, hogy a metrómegálló a vasút alatt létesülne és szerves kapcsolat jönne létre az új vasútállomással. Két kijárat lenne. Az egyik a meglévő Mexikói út felé, a másik pedig a Hungária körút felé. Ez a megoldás, bár nem biztosít olyan jó kapcsolatot a 1-es villamosra, mint a fenti verzió, de még így is néhány perc alatt át lehet szállni. (Zöld pöttyözött útvonal)

Az új vasútállomás szükségessége megkérdőjelezhetetlen. A tervezetem szerint 4 vágányon a Nyugati pályaudvar felé tartó vonatok közlekednének, de csak két vágányhoz lenne peron (100a), mert a másik kettőt a távolsági IC, gyors és sebes vonatok használnák (100bud jelzés, mert már számolok a ferihegyi vasúti összekötéssel is). Lassan szükségessé válna a Nyugati és Köki közötti szakasz kibővítése +2 vágánnyal (és néhány új megállóval, de erről majd egy külön posztban részletesebben). A legszélső peronra a Rákosrendező felől érkező vonatok használnák, remélhetőleg az addigra létrejövő S-bahn viszonylatok.

Vonalhosszabbítás

Észak

A BKK tervei szerint a vonal tovább épülne az M3-as autópálya mellett a Csáktornya parkig vagy azon túl a Marcheggi hídig. Ehhez hozzá tartozik, hogy a 3-as villamos a Kassai térnél keresztezné a földalatti vonalát, majd az új Szegedi úti vasúti felüljáró megépülte után, tovább járna egészen az Árpád hídig.

Dél

Úgy gondolom, hogy Budapest metróhálózatának egyik problémája, hogy például nincs kapcsolat az M1-es és az M4-es metró vonalak között.
Az ötlet az lenne, hogy a Vigadó térről dél felé fordulna a vonal és a Március 15. téren és a Belgrád rakparton át a Fővám téri aluljáróban,
a 2-es villamos megállója mellé kerülne a földalatti új végállomása, szembe az M4-es metró kijáratával. Körülbelül 1 km-es távolságot jelent. Habár a villamossal párhuzamosan futnának ezen a szakaszon, az irányok és az igények mások. Ezzel a projekttel egybekötve lehetne a Duna-korzót és a 2-es villamos vonalát felújítani, valamint tervezik a rakpartok átalakítását is.

m1_fovam.jpg

 

Nyugat

A tervek szerint a Vigadó térig épülne tovább a vonal. (látványterv)
Amennyiben egyszer megvalósulna a Vigadó tér és a Várkert Bazár közötti gyalogos híd megépítése, akkor el lehetne azon gondolkodni, hogy miként lehetne folytatni a metrót a budai oldalon. Az én elképzeléseim szerint a hídon átvezetve, majd a Lánchíd utca alá bekúszva a Szarvas téren, a Tabánon, az Aladár utcán és a Csörsz utcán érné el az Apor Vilmos teret. Habár nem elképzelhetetlen azért a realitása elég alacsony...talán majd 50 év múlva.

m1_nyugati.jpg

 Ha tetszett az írásom, lájkolj és kövess a Facebook-on. Köszönöm!

Szólj hozzá

bkv máv metró fejlesztés vasút sárga kisföldalatti bkk Budapest M1 Duna Zugló Városliget Belváros Várkert Bazár 3-as villamos Mexikói út Vigadó tér Fővám tér Hungária körút Milfav Városliget vasútállomás Duna híd